www.magyarsign.hu - Sign Reklámdekorációs Magazin
Integrated Systems Europe 2017
Reklámdekorációs linkajánló
Vissza a főoldalra
OKI fehér toneres nyomtatás

Egyszerűbb, gyorsabb, kisebb beruházással

Akár meglévő sign vállalkozásának keres új utakat, akár most tervezi ilyen jellegű vállalkozás elindítását, az OKI innovatív megoldásaira mindenképpen alapozhat. A fehér toneres nyomtatási technológia számos előnyt jelent azok számára, akik kis mennyiségben kívánnak kiváló minőségű és egyedi termékeket készíteni.

Piaci adottságok

A piaci trendeket megfigyelve láthatjuk, hogy míg 6-8 évvel ezelőtt dübörgött a reklámajándék piac, hiszen a cégek túlnyomó többsége nagy mennyiségben készíttetett reklámajándékokat, legyen szó akár pólókról, sapkákról, táskákról, illetve egyéb nyomtatott textilekről, vagy bögrékről és egérpadokról. Ezt a piaci helyzetet egy csapásra felborította a gazdasági válság, melynek következtében a megrendelői oldal marketing költségkerete drasztikusan lecsökkent, hiszen a vállalkozások ezen az oldalon próbáltak elsőként spórolni. Ezt a környezetet tovább változtatta a különadók megjelenése, amely tovább tizedelte a nagy szériás reklámajándék megrendeléseket. A megrendelői piac tehát átrendeződött, és manapság az olyan kis mennyiségű megrendelések jellemzőek, amelyek esetében akár egy-egy darab terméket kell gyártani, viszont kiemelkedő minőségben.

A tökéletes párosítás

A fenti helyzet ismeretében tulajdonképpen tökéletesnek mondható az időzítés, amellyel az innovációk iránt amúgy is elkötelezett, az európai nyomtatási piacon immár 30 éve tevékenykedő OKI, legújabb fejlesztéseinek eredményeként 2012-ben forradalmasította a lézer/LED nyomtatók piacát a fehér toneres készülékeinek bevezetésével. Ezzel hatalmas előrelépést tett az íves digitális színes nyomtatási piacon, hiszen ezek a LED technológiás nyomtatók képesek FEHÉR színt nyomtatni. A fehér toneres OKI nyomtató megjelenése előtt ugyanis az alapvető eljárás az volt, hogy a nyomtató a papírlap fehér színét használta, ha a nyomtatott képben fehér szín volt (tehát arra a felületre egyszerűen nem nyomtatott semmit). A transzferpapíros póló dekorálás során azonban nem mindig fehér alapra nyomtatunk, hiszen a textil lehet színes vagy fekete is. Ilyen esetekben korábban az egyetlen megoldás a klasszikus "dark" transzferpapír használata volt, amely vastag fedő fehér fólia réteget tartalmaz.

Az OKI C711WT és ES-7411WT A4-es típusok azonban már fehér festéket is használnak, ezáltal kreatív széleskörű megoldást kínálnak a pólónyomtatással, reklámmal, fotózással foglalkozó vállalkozásoknak. Fontos megemlíteni azt is, hogy a fehér festékes LED technológiás nyomtató önmagában semmit nem ér. Transzferpapír ezen túl is szükséges a textilnyomtatáshoz, de már kapható a speciális, az OKI-val közösen kifejlesztett NO-CUT® transzferpapír típus, ami rugalmasabb, tartósabb, mint a Dark transzferpapír.

Az új készülékek pozitív piaci visszhangjára alapozva a japán gyártó 2013-ban ES9541 típusnévvel megjelentette innovatív, 5 színes LED technológiás nyomtatóját is. A készülék az OKI díjnyertes digitális technológiáját használja, mellyel a legélesebb nyomatok is elkészíthetők. A cég által kifejlesztett Multilevel Pro Q2400 szoftveres felbontás-növelési technológiának köszönhetően pedig a készülék nem a képpontok számát, hanem azok denzitását változtatja a nyomtatási folyamat során, ezáltal közvetlenül állít elő színárnyalatot a nyomatokon. Ezért az ES9541-es készülékről elmondható, hogy 2400-as felbontású nyomatokat készít, a Multilevel Pro Q2400 technológiának köszönhetően ugyanis a 2400-as normál felbontásnak megfelelő árnyalat gazdagságot lehet elérni. Nyomatainkat pedig a fehér színnel, vagy lakkal nemesíthetjük.

Az egymenetes technológiával működő készülékben az öt nyomtatható színnek megfelelően öt nyomtatási állomás van. Az öt szín egyszerre kerül a nyomtatandó felületre, tehát a papír csak egyszer halad keresztül a nyomtatón. Kivétel ez alól, amikor a fehér színt a többi szín alá akarjuk nyomtatni, mert akkor a nyomtatás két menetben történik: először rányomja a fehéret, majd pedig a többi színt. A készülék egyenes papír úttal rendelkezik, amely alkalmassá teszi például perforált alapanyagok megnyomtatására anélkül, hogy a nyomtatás közben az alapanyag elszakadna, vagy bármilyen módon megsérülne.

Sokoldalú papírkezelés

Az ES9541-es készülék különlegessége a korábbi készülékekhez képest, hogy maximálisan 360 grammos papírt tud kezelni a kézi adagolóból, de a kazettáiból és a duplexből 320 grammosat is (a papírkezelés itt azt jelenti, hogy a készülék nem csak felhúzza a kazettából, hanem meg is tudja fordítani ezeket a papírokat). A másik különlegessége, hogy sokkal több média nyomtatható vele, mint egy átlagos nyomtatóval. A nyomtatható anyagok közé tartoznak például a kreatív papírok, vasalható transzferpapírok, illetve műanyag alapú anyagok is, és tulajdonképpen minden olyan anyag, amely kibírja az ES9541 nyomtatási hőmérsékletét. A duplex egysége nem csak megfordítja a papírt, hanem ugyanazzal az oldallal is vissza tudja vezetni a nyomtatóba. Ez leginkább a kétmenetes nyomtatás esetében lényeges, amikor a fehér alapnyomat elkészül, akkor a nyomat ugyanazon oldalára kerül a többi szín is. Lapméretek tekintetében képes az A6-tól az SRA3-ig terjedő formátumok kezelésére, így igény esetén akár 330 mm x 1321 milliméteres bannereket is tudunk nyomtatni, mindezt költséghatékonyan. Az alap felszereltségű készüléknek egy papír kazettája van, amely négy további kazettával összesen 5 kazettára bővíthető (ez a bővítés egy háromfiókos asztalból és egy további plusz kazettából áll).

Kis típushatározó

Az OKI C711WT és ES7411WT típusjelű A4 nyomtatási méretű készülékei, illetve C920WT és ES9420WT A3 nyomtatási méretű nyomtatói ugyanazon nyomtatóműre épülnek, jelentős különbség elsősorban a kellékanyagok szempontjából van közöttük. A C711WT egy hétköznapi felhasználásra szolgáló nyomtató, amelyet átlagos nyomtatási mennyiségekre terveztek, míg az ES7411WT már nagyobb nyomtatási mennyiségek kiszolgálására készült, ezáltal a kellékanyagai olcsóbbak, a termelés optimalizálhatósága érdekében.

Gyors és költséghatékony!

A digitális LED nyomtatási technológiának köszönhető, hogy az ES7411WT, ES9420WT és ES9541 nyomtatókkal professzionális minőségű nyomatokat készíthetünk kiemelkedő gyorsasággal. Az OKI fehér toneres készülékek megvásárlása az egyéb nyomtatási technológiákhoz viszonyítva kisebb beruházást, illetve alacsonyabb fenntartási költségeket von maga után, hiszen azokat a nyomtatási hatásokat, amelyeket, ezeknek a készüléknek a segítségével el tudunk érni, más nyomtatási technológiák felhasználásával csak sokkal drágábban tudjuk megvalósítani. A lakkozás például, amit általában szitázással készítenek, azért olcsóbb OKI LED technológiás készülékekkel, mert a szitázás hagyományos eljárással történő elkészítése esetében el kell készíteni a szitát, amely egyetlen nyomat készítésénél sokkal magasabb fajlagos költséget eredményez, amíg az OKI nyomtatói esetében kis példányszámok nyomtatása esetében sem magasak a költségeink, hiszen nincs szükség semmilyen segédeszközre a nyomtatáshoz! Az egyéb gyártási technológiákkal történő összehasonlítást alábbi táblázatunkban találhatják.

Verhetetlen portfólió a reklámajándék gyártóknak!

Az OKI fehér toneres portfóliója kiszolgálja a teljes reklámajándék gyártói spektrumot, kezdve a kisebb termelési mennyiségre tervezett A4-es (C711WT és ES 7411WT) és A3-as (C920WT és ES9420WT) nyomtatókkal, egészen a nyomdáknak szánt, ezáltal termelékenységében jóval erőteljesebb A3+-os ES 9541-ig, hiszen egy készülékkel lefedhető több piaci szegmens is! A fehér toneres nyomtatók főleg olyan kreatív vállalkozások, cégek, grafikai stúdiók, nyomdák, ajándéktárgy készítők számára kínálnak remekül kihasználható lehetőségeket, ahol sokféle, kis példányszámban és kiváló minőségben kell legyártani, exkluzív termékeket. Az 5. színnek köszönhetően csak a képzelet szab határt a cégeknek a gyártás során. Legyen szó kreatív nyomtatásról, kiadványokról, pólógyártásról és egyedi ajándék-gyártásról. A grafikusok előre tervezhetnek a nyomatokon megjeleníteni kívánt fehér színnel, a fehér szín szabadon választhatóan kerülhet a nyomat aljára vagy tetejére, illetve csak a nyomtatott terület alá - mint maszk - vagy az egész képre.

A tranfszerpapír természetesen továbbra is szükséges a nyomtatáshoz, amelyet megnyomtatás után az ajándéktárgyakra/textilre vasalva látványos és tartós megoldást kapunk. Az OKI fehér toneres megoldásaival tehát készíthetünk egyedileg dekorált bögréket, pólókat és számos egyéb tárgyat úgy, hogy:

nem szükséges bevonatos reklámtárgy, mint a szublimációs nyomtatásnál.

  • akár színes/metál/átlátszó tárgyakra is nyomtathatunk.
  • a fedő fehér nyomtatásnak köszönhetően sok alapanyag típusra nyomtathatunk, mint fém, fa, üveg, kerámia, papír, műanyag, bőr és textilek.

 

A legszebb az egészben, hogy a fentiek megvalósításához csak az alábbi bevásárló listán szereplő termékeket kell megvásárolnunk…...

  • OKI fehér toneres nyomtató
  • Sík hő prés
  • Bögreprés
  • Transzferpapírok

 
…és már kész is a reklámajándék vállalkozásunk!

Ugye, milyen egyszerű!?

AZ OKI fehér toneres típusválasztékában elérhető készülékek listáját, valamint az OKI transzfer technológia összehasonlítása más rendszerekkel összefoglalót a Sign&Display magazin 2015. II. számában találhatják meg.Oldal nyomtatása
reklámdekoráció hírek
Ugrás a lap tetejére