www.magyarsign.hu - Sign Reklámdekorációs Magazin
Integrated Systems Europe 2017
Reklámdekorációs linkajánló
Vissza a főoldalra
Megállt a gazdasági növekedés

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2011. II. negyedévében 1,5%-kal nőtt  az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a gazdaság stagnált.

Az adat jócskán elmarad a piaci várakozásoktól, hiszen az elemzői konszenzus 2,3 százalékos növekedés volt. Ugyanakkor mégsem tekinthető egyértelmű meglepetésnek a gazdaság fékezése, mert az utóbbi napokban minden megjelenő statisztikai információ egyértelműen jelezte, hogy a gazdaság megtorpant. A húzóerőnek számító ipar havi számai már hosszabb ideje gyengék voltak, végül a külkereskedelmi forgalom is hozzákonyult, jelezve, hogy az exportnövekedést az utóbbi 1-2 hónapban inkább már a készletleépítés hajthatta. A termelő ágazatok közül a tavalyi rossz terméseredmények miatt alacsony bázisról induló mezőgazdaság tudott növekedést felmutatni, az építőipar kilátásai viszont továbbra is reménytelenek. A belső kereslet szűkössége miatt a szolgáltató szektorok sem teljesíthettek jól, így igazából a magyar gazdaságban jelenleg nincs igazi húzóerő. Ennek fényében nem csupán az idei, hanem a jövő évi 3 százalék körüli növekedési tervek is irreálisnak látszanak, újabb kihívást állítva a költségvetési hiánycél teljesítése elé.

A látványos lassulás mögött több ok húzódik meg. Az egyik, hogy a külső konjunktúra érezhetően sokat lanyhult az utóbbi hónapokban, márpedig a válság mélypontjáról történő felkapaszkodás eddig is csak az ipari export felfutásának volt köszönhető. Mindeközben a belső motorok nem találtak magukra. A lakosság körében folytatódott az alkalmazkodási folyamat, ami nettó hitel visszafizető pozíciót jelent, a korábbi éveknél kisebb elkölthető jövedelemmel. A banki hitelezési aktivitás általánosságban is gyenge, a creditless growth néven ismert jelenségnek jelenleg talán Magyarország a legeklatánsabb példája a világban - már amennyiben még növekszünk. A helyzetet tovább rontotta a svájci frank szárnyalása, ami a törlesztő részletek növekedésén keresztül szintén az elkölthető jövedelmet apasztották. Ennek aztán az a további szomorú következménye, hogy hiába törlesztenek hónapról hónapra szorgosan a háztartások, az átértékelődési veszteség mellett igazából még emelkedik is az eladósodottság.

A világban megjelent a recessziós veszély, és ha ezt esetleg el is kerüljük, az eladósodott fejlett gazdaságok korrekciója biztosan alacsony szinten tartja a globális növekedést. Idehaza jövőre óriási költségvetési kiigazítást kell végrehajtani. A gyenge külső konjunkturális helyzet mellett aligha valószínű, hogy a reformértékű kiadáslefaragások rövid távon növekedési ösztönzést jelenthetnének, ráadásul ezek mellett vélhetően adóemelésre is rá fog szorulni a kormány.

portfolio.huOldal nyomtatása
reklámdekoráció hírek
Ugrás a lap tetejére