www.magyarsign.hu - Sign Reklámdekorációs Magazin
Integrated Systems Europe 2017
Reklámdekorációs linkajánló
Vissza a főoldalra
Kampány a magyar feliratokért

Újabb, a magyar nyelv használatát szorgalmazó matricák jelentek meg több dél-szlovákiai városban. A Facebook közösségi portálon található információk szerint a kezdeményezés mögött most a Kétnyelvű Dél-Szlovákia nevű csoport áll, amelynek tagjai többek között Párkányban, Zselízen, Rimaszombatban és Tornalján ragasztottak ki matricákat olyan közfeliratokra, helységnévtáblákra, ahol szerintük hiányzik a magyar szöveg. "Hol marad a magyar felirat? Az egynyelvűség tiszteletlenség! Ez egy többnyelvű ország!" - olvasható a matricákon.

"Olyan felvidéki aktivisták vagyunk, akik nehezményezik, hogy a magyar nyelv mindinkább háttérbe szorul Dél-Szlovákiában, pedig anyanyelvünk vizuális és verbális használatára törvény adta jogunk van. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a dél-szlovákiai vállalkozók egy része nem tiszteli meg magyar ajkú ügyfeleit azzal, hogy anyanyelvükön is megszólítja őket - ezen az európaiatlan és diszkriminatív gondolkodásmódon szeretnénk változtatni" - olvasható a csoport Facebook-oldalán. Azt állítják, nem etnikai konfliktust akarnak szítani. Hangsúlyozzák: kezdeményezésük politikamentes, azért küzdenek matricákkal, mert "kicsi, közérthető, egyszerű elhelyezni, könnyen leszedhető és nem okoz károsodást".

Az első, a magyar nyelv használatát követelő matricák még június végén jelentek meg előbb Somorján (67 százalék magyar nemzetiségű) , majd azon révkomáromi (magyar lakosság aránya 60%) és dunaszerdahelyi (magyarok aránya 80%) boltok kirakatai következtek, melyek cég- és reklámtábláján kizárólag szlovák feliratok olvashatók. "'Hol a magyar felirat? Tiszteld a város nyelvi többségét!' - állt akkor a matricákon magyarul, majd alatta szlovákul a következő mondat: "Feliratokat magyarul is!"Oldal nyomtatása
reklámdekoráció hírek
Ugrás a lap tetejére