REKLÁMDEKORÁCIÓS MAGAZIN HÍRLEVELE
2010. 12. 15.
Sign reklámdekorációs magazin decemberi hírlevele
Kormányzati kontroll a köztéri reklámpiacon

A közúttól ötven, az autópályától száz méteres távolságban és csupán négy négyzetméteres méretben engedélyezné a reklámtáblákat az a törvénytervezet, ami most a parlament előtt hever. A közterületi reklámszakmával nem egyeztettek a javaslatról.

Néhány hete terjesztette a parlament elé Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt a javaslatot, amely eltüntetné a köztéri reklámok mintegy tizedét. Az „egyes közlekedésű tárgyú törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat nagy pofont jelent az ügynökségeknek és a közterületi médiacégeknek is, eszerint ugyanis tilos a közút területén, a közút felett és mellett elhelyezni olyan jelet, jelzést, egyéb tárgyat és berendezést, amely a közúti jelzésekkel összetéveszthető, a láthatóságot akadályozza, alkalmas arra, hogy a közlekedők figyelmét elterelje, vagy a közlekedés biztonságát egyéb módon veszélyezteti.

Dulin Jenő közlekedéspszichológus szerint nem lehet különbséget tenni a különböző útmenti hirdetések között abban a tekintetben, hogy melyek zavarják jobban vagy kevésbé a vezetők figyelmét. A legnagyobb probléma, hogy minden ilyen üzenet egyedi, kontextusból kiragadott, ami még jobban megtöri a vezetők koncentrációját. A közlekedőknek nagyjából 0,7 és 1 másodperc közötti időbe telik, mire egy-egy ilyen üzenetet az agyuk feldolgoz. Ezalatt az idő alatt könnyen kerülhetnek olyan helyzetbe, ami balesethez vezethet, ezért Dulin egyetért a törvénymódosítás szándékával.

Ha a módosítás életbe lép, tilos lesz elhelyezni – a járda, a gyalogút, a kerékpárút, és a közút úttesten kívüli burkolatlan területének a kivételével – a közút területén, a közút felett, az út tartozékán, közvilágítási, villany-, telefon- és egyéb oszlopon, valamint a közút lakott területen kívüli szakasza mellett reklámtáblát, reklámhordozót és egyéb reklámcélú berendezést. Ez utóbbi tilalom nem vonatkozik majd a négy négyzetmétert meg nem haladó reklámtáblára, reklámhordozóra és egyéb reklámcélú berendezésre, valamint az üzemanyagtöltő állomások területén elhelyezett, cégjelzést és üzemanyagárakat tartalmazó táblákra, továbbá azokra a közvetlenül a közút mellett elhelyezett berendezésekre, amelyek kizárólag a közlekedés biztonságát elősegítő közérdekű tájékoztatást szolgálják – áll a rendelkezésben. Lehetnek tehát az utak mellett reklámtáblák, de csak a közúttól ötven, az autópályától pedig száz méterrel távolabb, méretük pedig nem haladhatja meg a négy négyzetmétert, ami viszont jóval kisebb a közterületi cégek által használt standard méreteknél. Az MKMSZ (Magyar Közterületi Médiaszövetség) javasolja egy előzetes közúti hatásvizsgálat elvégzését, amely alapján maguk a közterületi média tulajdonosok is önszabályozó módon tudják tábláikat bontani vagy újakat kihelyezni.

(forrás: Világgazdaság Online, Napi Gazdaság, Kreatív Online )

Jövőre robban a LED-piac

Hatalmas növekedés előtt áll a LED-világítás a kereskedelmi és ipari szegmensben, állapította meg egy nemrég megjelent kutatás. Ebben a két szegmensben már jövőre 30%-os növekedés várható, és az iparág bevétele 2014-ben meghaladhatja az egymilliárd dollárt - írja a Greentech Media.

A Groom Energy és a Greentech Media által készített kutatás vizsgálja az 50 legfontosabb LED-gyártásban érdekelt céget, és azonosítja közülük a négy vezetőt. E szerint a LED-gyártást csúcsát a vizsgált szegmensekben a Cree, Philips, Lighting Science Group és BetaLED jelenti jelen pillanatban.

A felmérés rávilágít, hogy az a komplex problémarendszer, amellyel a mérnökök szembe néznek a LED-es világítástechnika tökéletesítése során, rengeteg újonnan alakuló cégnek adott lehetőséget arra, hogy szerencsét próbáljon ezen a piacon.

ÁLLÁS

A Vink Plast Kft., rendkívül dinamikusan fejlődő plotter és nyomtatható fólia üzletágába keresünk kereskedelmi asszisztens kollégát.

Az új csapattag feladatai:

Raktárkészlet kezelése:

  • Bevételezés
  • Méretre vágás
  • Csomagolás
  • Szállítás előkészítse
  • Árukiadás

Vevőkkel való kapcsolattartás:

  • Vevők kiszolgálása
  • Termékekkel kapcsolatos információk átadása
  • Alkalmazásokkal kapcsolatos információk átadása
www.magyarsign.hu
A Hírlevelet a BTLNews Kft. küldte el Önnek, mivel e-mail címe szerepel honlapunk regisztrált felhasználói között. Ha nem szeretne több üzenetet kapni kattintson ide!